Iedereen herkent het vast wel. Tijdens een training sla je de sterren van de hemel, heb je vertrouwen in je slagen en stap je met een voldaan gevoel de tennisbaan af. Maar dan komt die belangrijke wedstrijd, en merk je direct al dat de onzekerheid toeslaat. Hoe kan je hier het best mee om gaan? Twit geeft 5 tips voor het spelen van een wedstrijd.
Bereid je fysiek voor op het spelen van een tenniswedstrijd. Doe je huiswerk en zorg dat je fit bent. Het is geen geheim dat je mentaal veel sterker bent, wanneer je je fit en fysiek sterk voelt. Wanneer je jouw fysieke huiswerk hebt gedaan, zowel op als naast de tennisbaan, zal dit zich direct uitbetalen tijdens het spelen van wedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Shots selection’; doordat je een langere adem hebt tijdens rally’s kun je geduldig spelen wanneer dat nodig is en zul je minder snel forceren of vluchtroutes kiezen.
Tennis is een sport met een enorme wisselwerking, het ‘momentum’ kan in een mum van tijd uit je handen glippen. Wanneer je gedurende de wedstrijd in staat blijft om een positieve instelling, oftewel de juiste ‘spirit’ te laten zien aan de tegenstander, scoor je bonuspunten op mentaal vlak. Denk aan de gebalde vuisten van Tsitsipas, Alcaraz en natuurlijk Nadal. Zij weten wedstrijden soms bij grote achterstand nog om te keren door hun vechtersmentaliteit. Uitstraling speelt een belangrijke rol: geef de tegenstander non-stop het gevoel dat je bereid bent om tot het allerlaatste punt te blijven vechten.
Tijdens wedstrijden kunnen emoties en gedachten zich in rap tempo meester maken van de speler. Innerlijk verwijtende vragen zoals: ‘Waarom laat je de tegenstander terugkomen in de wedstrijd, of waarom heb je dat punt verprutst, komen bij alle wedstrijd tennissers toch zeker bekend voor. Het is voor de mentaal sterkere tennissers dé reden om vast te klampen aan routines en rituelen. Deze routines geven structuur, vertrouwen en het belangrijkste: ze staan helemaal in het teken van de voorbereiding op het volgende te spelen punt in de wedstrijd. Veel mensen lachen om iemand als Rafael Nadal; maar bijna alle (mentaal) sterkere spelers hebben overduidelijke, zich repeterende routines. Ontwikkel een routine die bij jou past!
Het spelen van punt-voor-punt, en proberen in het ‘nu’ te blijven: voordat je een punt start, geef je jezelf een korte, simpele en praktische aanwijzing zoals ‘meer armsnelheid bij de tweede service’, ‘druk-voller proberen te spelen op z’n backhand’, ‘een meter verder naar achteren bij de eerste service, om een hoger percentage returns in het veld te spelen’, ‘meer topspin en marge in mijn opbouwende ballen’.
Spreek voor jezelf heel duidelijk een doelstelling uit voor de volgende wedstrijd. Het is belangrijk dat jij deze doelstelling kunt realiseren, dus onafhankelijk van de kracht van de tegenstander, want daar heb je geen invloed op. De doelstelling mag dus nooit zijn: “Deze wedstrijd moet ik winnen” of “Ik moet 20 winnende forehands slaan”. Maar voorbeelden van goede doelstellingen zijn: “Ik probeer gedurende de wedstrijd positief te blijven in zowel mijn tactische keuzes als mijn terugkoppeling” of “De ballen die ik kan aanpakken (bijvoorbeeld half court-ballen of relatief trage ballen van de tegenstander) probeer ik niet op kracht, maar op souplesse te spelen met voorwaarts voetenwerk zoals ik getraind heb” of wanneer je tegen een hele irritante tegenstander speelt; “ik probeer een stoïcijnse houding uit, ik probeer geen (negatieve) emoties of ergernissen te laten zien en bal mijn vuist na een goede bal”
Wanneer je de doelstelling realiseert tijdens de wedstrijd, dan stap je als WINNAAR van de baan af, met een voldaan gevoel. Ongeacht de uitslag!